RE-BO d.o.o.

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
top_5.jpg

Čiščenje cevi - POGOSTA VPRAŠANJA natisni

1. Ali se lahko izstrelek zaustavi/zagozdi v cevi?

Izstrelek se lahko zaustavi/zagozdi v cevi v naslednjih primerih:

  • če ni dovolj zraka za pogon izstrelka skozi celotno dolžino cevi,
  • če izstrelek naleti na oviro, ki jo ne more zaobiti. V tem primeru je priporočljivo, da se prepiha cev samo z zrakom in sicer iz nasprotne smeri prvotne izstrelitve izstrelka
  • če izstrelek naleti na preveliko količino umazanje in usedline, lahko nastane zamašek. Ko se predvideva, da se to lahko zgodi ali uporabnik ni povsem prepričan kakšna umazanija je v ceveh, je priporočljivo najprej ustreliti mehki izstrelek, ki je malo večji od premera cevi, da se usedline postopoma odstranijo.

2. Ali je mogoče očistiti zamašene cevi?

Ne, cevi ne smejo biti popolnoma zamašene. Za uporabo CTC sistema mora biti cev toliko pretočna, da lahko z zrakom potisnemo izstrelek skozi celotno cev.

3. Ali je mogoče čistiti cevi s krivinami, spoji in vari?

Da, saj so izstrelki narejeni posebej za čiščenje cevovodov z najrazličnejšimi krivinami, celo do 90°, spiralami, spoji ali vari (v zadnjem primeru izstrelek očisti tudi ostanke od varjenja).

4. Ali je mogoče čistiti cevi z razcepi?

Da, vendar le v primeru, da se natančno ve, za kakšen razcep cevi gre. Izstrelek ne more samodejno izbirati smeri potovanja, zato ga je potrebno usmeriti v želeno smer na način, da zapremo tisto vejo cevi, v katero nočemo da gre. Izstrelek mora vedno potovati po cevi, ki ima samo en vhod in le en izhod. Animacijo si lahko ogledate na povezavi.

5. Ali se lahko čistijo cevi s T in Y razcepi?

Da, ampak izstrelek je potrebno izstreliti iz prave smeri, kot je prikazano na spodnji sliki. Vedno je potrebno zagotoviti, da izstrelek potuje po točno določeni poti. To se zagotovi tako, da en krak razcepa zapremo s čimer dosežemo, da izstrelek zavije v drugi krak.

Čiščenje cevi - razcepi

6. Ali lahko izstrelek poškoduje notranjo površino cevi?

Izstrelki tipa S, PR, C in A ne morejo poškodovati notranjih strani cevi. Izstrelki tipa GR pa lahko opraskajo notranjost cevi.

7. Ali obstaja omejitev v dolžini cevi, ki jo izstrelek še lahko prepotuje?

Ne, izstrelek lahko načeloma prepotuje neskončno dolge cevi. Odvisno je le od razpoložljive količine zraka, ki je potrebna za neprestani potisk izstrelka preko celotne dolžine cevi (celo do nekaj km dolžine).

8. Ali lahko izstrelek potuje skozi ventile?

Da, če ventil, ko je odprt, ne ovira prehoda izstrelka, kot je v primeru krogelnih ventilov. Ne, če ventil, ko je odprt, ne omogoča prostega prehoda izstrelka, kot je v primeru metuljastega ventila.

9. Kakšen tlak je potreben za delovanje CTC sistema?

Za pravilno uporabo je potrebno zagotoviti tlak 6-8 barov, vendar je bolj kot tlak pomembna količina zraka, ki ga imamo na voljo. Sistem ne deluje pri tlakih višjih od 10 barov.

10. Ali lahko uporabljam kemikalije?

Da, izstrelke se lahko namoči v različne detergente, dezinfekcijska in razmaščevalna sredstva, maziva, itd. s čimer se lahko izboljša njihova čistilna moč. S kemikalijami prepojene izstrelke se lahko uporablja tudi za obdelavo notranjosti cevi. Zadostuje zgolj pomočitev izstrelka v izbrano sredstvo, polnjenje cevovoda ni potrebno. Pri tem se je potrebno predhodno prepričati, da izbrana kemikalija ne poškoduje izstrelka. Če kemikalija ni kompatibilna, lahko izstrelek nabrekne, oslabi ali se poškoduje.

11. Ali se lahko izstrelek poškoduje?

Izstrelek se lahko poškoduje samo v redkih primerih. Na primer, ko so v cevi izrastki, ostri robovi ali poškodbe. V tem primeru pa seveda izstrelek da pomembne informacije o stanju cevi.

12. Ali je sistem lahko priklopljen na izvor komprimiranega zraka?

Sistem se lahko uporablja s komprimiranim zrakom ali kakšnim drugim inertnim plinom, kot je dušik (N2), ogljikov dioksid (CO2), itd. Uporaba nestabilnih ali nevarnih plinov, kot je kisik (O2) ali metan (CH4), itd. ni dovoljena!

13. Ali se CTC sistem lahko uporablja samo za gladke in okrogle cevi?

Ne, izstrelki se prilagodijo notranji obliki cevi in se lahko uporabljajo tako pri ovalnih, kot tudi kvadratnih presekih cevi.

14. Ali se lahko isti izstrelek večkrat uporabi?

Da, vendar glede na stanje, v katerem je izstrelek po prvi uporabi. Zlasti večje izstrelke se lahko opere in ponovno uporabi. Pomembno je, da je izstrelek nepoškodovan, torej se njegova struktura in oblika ni spremenila.